Studia podyplomowe z zakresu „Enologii” będą źródłem niezbędnej wiedzy dla wszystkich osób pragnących zgłębić tajniki uprawy winorośli i produkcji wina. Słuchacze będą mogli zapoznać się z nowoczesną aparaturą do badań surowca i produktu oraz sposobami wytwarzania wina na linii technologicznej w Lubuskim Ośrodku Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych. Doświadczalna winnica założona na tym ośrodku pozwoli zaprezentować słuchaczom metody i sposoby pielęgnacji winnic. Studia skierowane są zarówno do ludzi młodych (rozpoczynających dopiero swoją pracę) jak i dojrzałych (chcących rozszerzyć bądź uzupełnić swoją wiedzę i kompetencje zawodowe).
Absolwent studiów podyplomowych „Enologia” ma przekrojową wiedzę i umiejętności w zakresie: uprawy i pielęgnacji winorośli, procesów technologicznych i urządzeń wykorzystywanych podczas winifikacji, najnowszych technik analizy fizykochemicznej i sensorycznej wina oraz moszczu, specyfiki wytwarzania i pielęgnacji szerokiego asortymentu win czerwonych, białych, różowych, musujących i specjalnych, prawa i ekonomii w aspekcie produkcji win i uprawy winorośli.
- do kogo adresowane: Studia skierowane są do absolwentów szkół wyższych pierwszego i drugiego stopnia zainteresowanych pracą w winnicach i winiarniach, a także dla osób pragnących założyć i prowadzić własną działalność w tej branży.
- kwalifikacje po ukończeniu studiów: Merytoryczne i formalne przygotowanie do założenia własnej winnicy i winiarni a także nabycie wiedzy i umiejętności eksperckich z zakresu enologii.
INFORMACJE DODATKOWE: Kadrę stanowią wykwalifikowani wykładowcy Wydziału Zamiejscowego, wykładowcy Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego ze Szczecina oraz eksperci środowiska zewnętrznego (sommelier, winiarze, prawnicy)
KIEROWNIK STUDIÓW: dr Bogna Latacz e-mail: inza@wzs.uz.zgora.pl tel. 68 352 94 57