uz-logo-pion-2.png

Biotechnologia

Biotechnologia I stopnia

Studia pierwszego stopnia

Absolwenci kierunku biotechnologia posiadają szeroką wiedzę z zakresu nauk matematycznych, przyrodniczych, technicznych i humanistycznych. Mają opanowane podstawy nauk ścisłych takich jak matematyka, fizyka, chemia i informatyka. Posiadają wiedzę z zakresu nauk biologicznych obejmującą m.in. biochemię, bioinformatykę, biologię komórki, genetykę, mikrobiologię i immunologię. wiedza ta może być wykorzystana w obszarze biotechnologii, biologii molekularnej, inżynierii bioprocesowej, mikrobiologii przemysłowej, kultur tkankowych oraz metod biotechnologicznych w ochronie środowiska. Szerokie i wszechstronne wykształcenie o charakterze interdyscyplinarnym umożliwia absolwentom kierunku biotechnologia sprawną współpracę ze specjalistami innych dziedzin nauki. Absolwenci kierunku Biotechnologia są przygotowani do stosowania technik biotechnologicznych w różnych, możliwych obszarach ich działalności zawodowej takich jak: laboratoria badawcze, analityczne i diagnostyczne, pracy z materiałem biologicznym czy pracy w przemyśle biotechnologicznym i przemysłach pokrewnych. Zdobędą przygotowanie do podjęcia pracy w przemysłach: spożywczym, farmaceutycznym, produkcji środków ochrony roślin w laboratoriach biologicznych i medycznych, przedsiębiorstwach zajmujących się utylizacją odpadów jak i do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

 

Koordynator praktyk

Dr Elzbieta Roland. Źródło: archiwum Wydziału

Dr Elżbieta Roland
E-mail : praktyki@wnb.uz.zgora.pl

Kierunki studiów:
Biologia; Biomonitoring i zarządzanie środowiskiem; Biotechnologia

Terminy odbywania i wymiar godzin praktyk zawodowych

Kierunek Biotechnologia

  • studia I-go stopnia
  • semestr 2 (30 godzin) – praktyka zawodowa śródroczna 1,
  • semestr 4 (90 godzin) – praktyka zawodowa ciągła (lipiec, sierpień)
  • semestr 5 (30 godzin) – praktyka zawodowa śródroczna 2

Praktyka zawodowa na poszczególnych kierunkach realizowana jest zgodnie z opisem dostępnym w systemie SylabUZ: sylabuz.uz.zgora.pl

Dodatkowe informacje

 

Na kierunku biotechnologia praca licencjacka może mieć charakter eksperymentalny lub przeglądowy. Praca dyplomowa za zgodą Dziekana może być napisana w jednym z języków kongresowych.

1. Wybór seminarium/tematu pracy dyplomowej

Wybór pracy dyplomowej dokonywany jest z wcześniej zatwierdzonej listy.

Studenci proszeni są o wybór tematu pracy licencjackiej oraz zgłaszanie się do promotorów w celu uzyskania i podpisania karty tematu pracy do dnia 15. stycznia.  Podpisane karty tematu należy złożyć w BOS 2 (p.119) do dnia 21. stycznia.

Istnieje możliwość doprecyzowania tematu i uściślenia zakresu pracy dyplomowej w drodze indywidualnej konsultacji z potencjalnym promotorem.

Pliki do pobrania

2. Przygotowanie pracy dyplomowej

Pliki do pobrania

3. Analiza antyplagiatowa

Każdy student zobowiązany jest poddać pracę dyplomową analizie antyplagiatowej przed jej akceptacją przez promotora.

Pliki do pobrania
Analiza antyplagiatowa 484.98KB [ .pdf ]

4. Złożenie pracy dyplomowej

Termin złożenia pracy dyplomowej upływa 30 czerwca. Po przekroczeniu tego terminu student zobowiązany jest do złożenia w BOS 2 podania do Dziekana Wydziału o przesunięcie terminu złożenia pracy dyplomowej. Podanie musi być zaopiniowane przez promotora i powinno zawierać informację o stopniu zaawansowania pracy.

5. Egzamin dyplomowy

Egzamin dyplomowy przeprowadzany jest w formie ustnej. Na pisemny wniosek studenta egzamin może zostać przeprowadzony w jednym z języków kongresowych. 

Egzamin dyplomowy na studiach pierwszego stopnia odbywa się przed komisją powołaną przez Dziekana, w skład której wchodzą: przewodniczący, promotor, recenzent oraz sekretarz.

Egzamin składa się z dwóch części:

  • pierwsza część dotyczy obszaru pracy dyplomowej i obejmuje odpowiedź na 1. pytanie związane z tematem pracy (pytania ustalane przez Komisję)
  • druga część dotyczy zagadnień kierunkowych i obejmuje odpowiedź na 2. losowo wybrane przez studenta pytania z zakresu wiedzy objętej programem studiów (pytania losowane przez studenta z puli pytań).

Warunkiem zaliczenia egzaminu jest uzyskanie pozytywnych ocen ze wszystkich trzech pytań.

 

Odpowiedzi na pytania są oceniane przez egzaminatorów, odrębnie każde pytanie. Ocena z egzaminu dyplomowego ustalana jest jako średnia arytmetyczna zgodnie z zasadą: mniej niż 3,25 – dostateczny; 3,25÷3,74 - dostateczny plus; 3,75÷4,24 - dobry; 4,25÷4,74 - dobry plus; 5; 4,75÷5,00 - bardzo dobry.

Zgodnie z Regulaminem studiów ocenę końcową na dyplomie stanowi średnia ważona (zaokrąglona do 2 miejsc po przecinku) składająca się z ½ średniej ocen ze studiów, ¼ średniej z oceny pracy dyplomowej oraz ¼ wyniku egzaminu dyplomowego). Ocena ta ustalana jest zgodnie z zasadą: mniej niż 3,30 – dostateczny; 3,30÷3,69 3,5 - dostateczny plus; 3,70÷4,09 – dobry; 4,10÷4,49 - dobry plus; 4,50÷4,89 - bardzo dobry; od 4,90 – celujący.

Wynik ogłaszany jest przez przewodniczącego komisji egzaminacyjnej w obecności dyplomanta i członków komisji.

W przypadku niezaliczenia egzaminu stosuje się zasady opisane w Regulaminie Studiów UZ.

Pliki do pobrania

6. Harmonogram egzaminów dyplomowych

Harmonogram pojawi się wkrótce

7. Dokumenty wymagane przy odbiorze dyplomu

  • dowód osobisty (potwierdzenie tożsamości)
  • podpisana karta obiegowa
  • legitymacja studencka
  • potwierdzenie uiszczenia opłaty za dyplom

Biotechnologia II stopnia

Studia drugiego stopnia

Absolwenci tego kierunku studiów posiadają specjalistyczną wiedzę, umiejętności i kompetencje społeczne z zakresu nauk podstawowych i aplikacyjnych: biochemii, biologii komórki, genetyki i inżynierii genetycznej, inżynierii bioprocesowej, mikrobiologii, biotechnologii i biologii molekularnej, opartych na solidnych podstawach nauk biologicznych (botanika, zoologia) oraz ścisłych. Oprócz zdobytej wiedzy posiadają praktyczną umiejętność w posługiwaniu się całym wachlarzem technik laboratoryjnych i analitycznych. Posiadana wiedza, pogłębiona o dodatkowe umiejętności praktyczne, pozwoli na zatrudnienie absolwentów w specjalistycznych laboratoriach, w firmach biotechnologicznych transferujących nowoczesne technologie, placówkach naukowych, terenowych stacjach badawczych oraz w instytucjach zajmujących się ochroną przyrody. Zdobędą przygotowanie do podjęcia pracy w przemysłach: spożywczym, farmaceutycznym, produkcji środków ochrony roślin w laboratoriach biologicznych i medycznych, przedsiębiorstwach zajmujących się utylizacją odpadów jak i do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

Specjalności proponowane na kierunku

Biotechnologia farmaceutyczna

Absolwent posiada wiedzę biotechnologiczną w szczególności związaną z substancjami stosowanymi w syntezie produktów leczniczych, aparaturą wykorzystywaną w przemyśle farmaceutycznym, z uwzględnieniem nowoczesnych metod analitycznych oraz nanotechnologii, a także farmakologii, farmakogenetyki i toksykologii produktów leczniczych. Zakres nabytych umiejętności umożliwia mu projektowanie leków z korzystaniem nowoczesnych narzędzi informatycznych oraz technik inżynierii genetycznej. Absolwent potrafi również projektować i symulować bioprocesy stosowane w przemyśle farmaceutycznym, jak również przeprowadzić ocenę i analizę jakości surowców oraz produktów leczniczych

Absolwent przygotowany jest do podjęcia pracy zawodowej w przemyśle farmaceutycznym, jak również w branżach pokrewnych tj. w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją i dystrybucją leków, środków spożywczych i suplementów diety, w laboratoriach analitycznych, badawczych, diagnostycznych, zajmujących się analizą biologiczną i chemiczną oraz oceną jakości produktów. Zakres wiedzy ekonomicznej i prawa farmaceutycznego umożliwia mu podjęcie samodzielnej działalności gospodarczej. Absolwent posiada znajomość języka obcego ogólnego na poziomie biegłości B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy oraz języka specjalistycznego.

Biotechnologia żywności

Absolwenci specjalności biotechnologia żywności mają wiedzę i umiejętności z zakresu chemii procesów biotechnologicznych, enzymologii, toksykologii, technologii przemysłów biotechnicznych, mikrobiologii żywności oraz oceny jakości produktów i procesów biotechnologicznych. Są przygotowani do podjęcia pracy w różnych gałęziach gospodarki, w których stosuje się techniki biotechnologiczne, tj. w przemyśle spożywczym (m. in. mleczarskim, mięsnym, browarniczym, gorzelniczym i winiarskim), farmaceutycznym, paszowym, a także chemii gospodarczej. Zna i potrafi praktycznie wykorzystać techniki in vitro stosowane w hodowli roślin i zwierząt oraz ochronie środowiska (biopreparaty, oczyszczanie biologiczne, biotransformacje).

Studia na kierunku biotechnologia oraz specjalności żywnościowej przygotowują także do pracy w laboratoriach analityczno – chemicznych, biochemicznych i mikrobiologicznych, zwłaszcza w przetwórstwie spożywczym związanym z technologiami fermentacyjnymi i produkcją biopreparatów. Tak wszechstronne wykształcenie sprawia, że absolwenci specjalności mogą pracować na stanowiskach zarówno technologów, ale także wysoko wykwalifikowanych specjalistów w służbach sanitarnych i placówkach naukowo – badawczych.

Mikrobioanalityka w biotechnologii

Absolwenci specjalności mikrobioanalityka w biotechnologii, zdobędą przygotowanie do podjęcia pracy w instytucjach wykorzystujących nowoczesne techniki biotechnologiczne i biomolekularne. Zdobędą przygotowanie do pracy w przemysłach: spożywczym, rolniczym, farmaceutycznym, produkcji środków ochrony roślin, w badawczych i analitycznych laboratoriach biologicznych i medycznych, przedsiębiorstwach zajmujących się utylizacją odpadów, jak i do prowadzenia własnej działalności gospodarczej. Absolwenci nabędą wiedzę ukierunkowaną na praktyczne i teoretyczne wykorzystanie osiągnięć wybranych dyscyplin nauk ścisłych (matematyka, fizyka, chemia), przyrodniczych (biologia) i technicznych (technologia, inżynieria procesowa). Zdobędą umiejętności w zakresie projektowania i prowadzenia eksperymentów oraz prowadzenia prac badawczych w zakresie biotechnologii. Wyróżnia go pogłębiona wiedza w zakresie budowy strukturalno – funkcjonalnej komórek eukariotycznych, markerów genetycznych oraz nowoczesnych technik analityki biochemicznej. Ta wiedza daje solidne podstawy do istoty tej specjalności, a więc wejścia w zagadnienia związane z bioanalityką w skali mikro, związaną z obszarem mikrobioanalityki oraz zdobycia umiejętności w projektowaniu, konstruowaniu i walidacji biosensorów o specyficznym, wąskim zakresie zastosowań w bioanalityce.

Koordynator praktyk

Dr Elzbieta Roland. Źródło: archiwum Wydziału

Dr Elżbieta Roland
E-mail : praktyki@wnb.uz.zgora.pl

Kierunki studiów:
Biologia; Biomonitoring i zarządzanie środowiskiem; Biotechnologia

Terminy odbywania i wymiar godzin praktyk zawodowych

Kierunek Biotechnologia

  • studia II-go stopnia

Specjalność biotechnologia farmaceutyczna

  • semestr 2 (120 godzin) – praktyka zawodowa ciągła (lipiec, sierpień)

Praktyka zawodowa na poszczególnych kierunkach realizowana jest zgodnie z opisem dostępnym w systemie SylabUZ: sylabuz.uz.zgora.pl

Dodatkowe informacje

Na kierunku biotechnologia praca magisterska może mieć charakter eksperymentalny, terenowy lub przeglądowy (opisowy). Praca magisterska powinna pokazywać warsztat badawczy studenta na wyższym poziomie, niż w pracy licencjackiej. Przedstawia szerzej opanowaną przez studenta problematykę badawczą, pełniejszy retrospektywny przegląd i krytyczne wykorzystanie literatury przedmiotowej, źródeł a także uzasadniony właściwy dobór metod badawczych. Naukowy charakter pracy magisterskiej wyraża się także poprzez obiektywnie dobrany przez studenta materiał badawczy, naukowe uzasadnienie przyjętej metody, rozwiązanie problemu oparte na logicznym wywodzie i przemyślanej interpretacji wyników.

Praca dyplomowa za zgodą Dziekana może być napisana w jednym z języków kongresowych.

1. Wybór seminarium/tematu pracy dyplomowej

Wybór pracy dyplomowej dokonywany jest z wcześniej zatwierdzonej listy.

Studenci proszeni są o wybór tematu pracy magisterskiej oraz zgłaszanie się do promotorów w celu uzyskania i podpisania karty tematu pracy do dnia 15 stycznia.  Podpisane karty tematu należy złożyć w BOS 2 (p.119) do dnia 21 stycznia.

Istnieje możliwość doprecyzowania tematu i uściślenia zakresu pracy dyplomowej w drodze indywidualnej konsultacji z potencjalnym promotorem.

Pliki do pobrania

2. Przygotowanie pracy dyplomowej

Pliki do pobrania

3. Analiza antyplagiatowa

Każdy student zobowiązany jest poddać pracę dyplomową analizie antyplagiatowej przed jej akceptacją przez promotora.

Pliki do pobrania
Analiza antyplagiatowa 484.98KB [ .pdf ]

4. Złożenie pracy dyplomowej

Termin złożenia pracy dyplomowej upływa 30 czerwca. Po przekroczeniu tego terminu student zobowiązany jest do złożenia w BOS 2 podania do Dziekana Wydziału o przesunięcie terminu złożenia pracy dyplomowej. Podanie musi być zaopiniowane przez promotora i powinno zawierać informację o stopniu zaawansowania pracy.

5. Egzamin dyplomowy

Egzamin dyplomowy przeprowadzany jest w formie ustnej. Na pisemny wniosek studenta egzamin może zostać przeprowadzony w jednym z języków kongresowych. 

Egzamin dyplomowy na studiach drugiego stopnia odbywa się przed komisją powołaną przez Dziekana, w skład której wchodzą: przewodniczący, promotor, recenzent, członek komisji oraz sekretarz.

Egzamin składa się z dwóch części:

  • pierwsza część dotyczy obszaru pracy dyplomowej i obejmuje przedstawienie przez dyplomanta tez pracy dyplomowej i odpowiedź na 2 pytania związane z tematem pracy (pytania ustalane przez Komisję)
  • druga część dotyczy zagadnień kierunkowych i obejmuje odpowiedź na 2. losowo wybrane przez studenta pytania z zakresu wiedzy objętej programem studiów (pytania losowane przez studenta z puli pytań).

Warunkiem zaliczenia egzaminu jest uzyskanie pozytywnych ocen ze wszystkich czterech pytań.

Odpowiedzi na pytania są oceniane przez egzaminatorów, odrębnie każde pytanie. Ocena z egzaminu dyplomowego ustalana jest jako średnia arytmetyczna zgodnie z zasadą: mniej niż 3,25 – dostateczny; 3,25÷3,74 - dostateczny plus; 3,75÷4,24 - dobry; 4,25÷4,74 - dobry plus; 5; 4,75÷5,00 - bardzo dobry.

Zgodnie z Regulaminem studiów ocenę końcową na dyplomie stanowi średnia ważona (zaokrąglona do 2 miejsc po przecinku) składająca się z ½ średniej ocen ze studiów, ¼ średniej z oceny pracy dyplomowej oraz ¼ wyniku egzaminu dyplomowego). Ocena ta ustalana jest zgodnie z zasadą: mniej niż 3,30 – dostateczny; 3,30÷3,69 3,5 - dostateczny plus; 3,70÷4,09 – dobry; 4,10÷4,49 - dobry plus; 4,50÷4,89 - bardzo dobry; od 4,90 – celujący.

Wynik ogłaszany jest przez przewodniczącego komisji egzaminacyjnej w obecności dyplomanta i członków komisji.

W przypadku niezaliczenia egzaminu stosuje się zasady opisane w Regulaminie Studiów UZ.

Pliki do pobrania

6. Harmonogram egzaminów dyplomowych

Harmonogram pojawi się wkrótce

7. Dokumenty wymagane przy odbiorze dyplomu

  • dowód osobisty (potwierdzenie tożsamości)
  • podpisana karta obiegowa
  • legitymacja studencka
  • potwierdzenie uiszczenia opłaty za dyplom
rekrutacja.png
Rekrutacja
Więcej
Logo programu Widza Edukacja Rozwój Biało-czerwona flaga i napis Rzeczpospolita Polska Logo Euopejskiego Funduszu Społecznego
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Widza Edukacja Rozwój 2014-2020 "Nowoczesne nauczanie oraz praktyczna współpraca z przedsiębiorcami - program rozwoju Uniwersytetu Zielonogórskiego", POWR.03.05.00-00-Z014/18